Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

About Me

My photo

Teruskan perjalanan yg penuh liku. Tanpa cabaran kita takkan matang tanpa dugaan kita takkan berwaspada. Sentiasa yakin dan ikhlas dalam apa jua yg dilakukan

Tuesday, June 26, 2012

Hari yang makin sibuk dan menakutkan...

Salam buat semua... Tengok tajuk pun macam menakutkan je.. huhuhu... tapi memang terasa kesibukannya.. kadang rasa tak menang tangan pun ya... OH, TIDAAAAAAAAAAAAAAKKK!!!! Have to finis all things in one time.. am not a robot.. but have to do it.. its all about work.. but am not really stress of this things.. happen for a sudden.. Ni bukan mengeluh tau.. jangan salah faham.. sebab ada kawan yang bertanya jarang nampak reply on FB during workdays.. via BB la not from my computer kat office ya.. jangan salah faham pulak.. Next week adalah hari2 untuk jalan2 dan bercuti... yang paling best.. BALIK KAMPUNGGGGGGGGG.. AM GOING BACK TO KELATE.. huhuhuuhuu.. rindu bau rumah & bilik kat kampung laaaa... rindu nak tengok pokok2 durian.. yang paling rindu nak makan nasi kerabu... tertelan2 air liur la.. sedapnyaaaaaaaaaaa.... rindu nak pi makan roti tempayan arab.. rindu semuanyaaaaaaaaaaaa... Kerja tengah menimbun ni sempat lagi nak tulis entry ya.. hehehe.. ok lah.. nak kena stop dulu.. kalau tak surat2 dan kerja2 lain ni tak siaplah nampaknya.. daaaaaaaaaaaa






Saturday, June 16, 2012

When FLU is around...

Salam buat semua... YES... FLU is wih me now.. running nose & cough... huuhuhuu... memang tak suka tapi COBAAN la katakan... so kena sabar banyak.. tekak rasa gatal.. hidung tak selesa.. tidur tak lena sangat sebab gangguan pernafasan... tapi alhamdulillah.. demam kali ni tak seteruk yang sebelum ni... last demam awal tahun hari tu.. awal Januari.. masa tu rasa macam kain buruk je.. terbaring dengan suhu badan hampir mencecah 40 degree celcius.. but not this time... tidak mencecah suhu itu lagi.. dan harapnya takkan jadi macam tu.. Cuaca sekarang memang agak panas.. dengan jerebu sana sini.. say NO for outdoor activities... but ME.. have to limit it.. coz most of my activities are outside there.. huhuhuhu... Thank GOD its weekend.. so I can take a long rest.. have to forget my promise with my boys.. sorry boys.. mummy really not in good condition.. but if am a bit ok tomorrow I'll go and meet u boys with DAM AJI GERGASI.. but if not, am sorry... Actually ada buat program untuk my boys next week... it's all about permainan tradisional... and they can't wait for that.. apa yang buat diaorang tak boleh tunggu ada that BIG dam aji dan mereka cipta WAU CANTIK... Enough about that.. and back to FLU.. hope it'll recover soon... hopefully before MONDAY... and am all alone for few days next week.. hubby is going to KL.. but its ok.. dah biasa duk sorang.. still have 2 novels untuk dihabiskan.. tak bila nak baca.. hehehehe.. OK guys.. have to stop for now.. waiting for my next entry.. hehehe.. macam la ada orang baca.. tiba2 perasan jadi blogger terkenal pulak.. ok.. daaaaaaaaaaaaaaaa... psst... kurangkan aktiviti luar ya.. cuaca tak menentu.. boleh menganggu kesihatan.. to stay healthy and good.. limit your outdoor activities.. Love, ME...






Wednesday, June 13, 2012

Ouch.. am injured...

Salam buat semua.. Masih ada yang belum tidur rasanya kan.. ❣❣❣ Tak pe.. leh baca entry dulu.. Yes.. am injured tapi sikit je la.. akibat kecuaian sendiri... biasanya saya antara orang yang paling berhati2 bila masak kat dapur tapi petang ni akibat daripada badan tak berapa ok kot.. kepala ada pusing sikit.. badan seram sejuk je... penat sangat rasanya... rasa dah macam gangster je bila ada parut kat tangan ni.. hehehe... Oklah.. am just sharing Me of the day... Am not really in good condition... Am surrender & have to take medicine... Am trying to recharge my mood back.. Be strong Wan.. Caiyok! Ok guys... sampai ketemu lagi.. sayang kamu semua... daaaaaaaaaaaa






Tuesday, June 12, 2012

Am waiting for a MIRACLE

Salam buar semua... Apa khabar ya hari ni... ? Harap semua sentiasa dibawah lindungan Yang Maha Esa... Sentiasa menjadi lebih baik walaupun kadang kita gagal untuk dapatkan yang terbaik.. tak pe.. teruskan usaha.. gagal sekali bukan bermakna selamanya kita dalam kegagalan... ‎~~Am not gifted n talented.. I just be myself.. Do what can I do.. Trust myself more than I trust others.. Build my own self confidence.. Am not trying to be the best for others but just for me.. It'll put smile on my face if you satisfy for what am doing.. Just accept the way I am.. Thanks for all the support.. Love, ME~~ Mungkin ada yang pernah baca status ni kat wall FB saya kan... YES.. memang tulus suci dari hati saya.. kita tak perlu jadi orang lain semata2 menghendakkan orang suka atau menyayangi kita... sememamgnya kita pelakon di pentas dunia tapi lakonkan hanya watak kita.. kenapa perlu susahkan diri untuk melakonkan watak lain.. biarlah orang terima kita yang sebenarnya.. tak guna kan kalau kita tipu sebab akhirnya semua akan terbongkar.. macam pepatah sorok nangka@ cempedak.. punya sorok tapi tetap bau jugak kan.. Bersyukur dengan seadanya kita... Tuhan mencipta manusia lebih sempurna berbanding makhluk lain Setiap hari kita didatangkan dengan cabaran yang berbeza walaupun penyelesaiannya hampir sama... hadapi dengan tenang.. jangan menggelabah... try to be cool.. tarik nafas dalam2 dan lepaskan.. istighfar banyak2.. itu yang biasa saya lakukan.. Biasalah.. kita hidup dikalangan manusia yang hadir dengan pelbagai sikap, perangai yang kadang agak menjengkelkan mata dan mendatangkan rasa tidak senang dalam hati.. saya tak terkecuali memiliki perasaan sebegitu kerana saya hanya manusia biasa... siapalah saya nak mengadili sikap manusia kan.. saya hanya mampu melepaskan marah dan keluhan di dalam hati kerana itu adalah selemah-lemah iman.. tapi jangan terlalu mencabar kewibawaan saya.. selama ni air di 'tasik hati' ini memang sentiasa tenang.. saya tak nak perasaan marah menguasai diri.. saya tak suka berada dalam keadaan tegang.. berada dikalangan orang yang baran.. berada dikalangan orang yang selalu negatif.. kelas cas negatif tu akan mengalir dalam diri saya.. kalau boleh saya akan elakkan.. Tapi itu bukan bermakna saya ni baik sangat... sedaya upaya saya untuk bersikap dan fikir secara positif.. cuma kadang-kadang tu tergelincir la jugak sebab saya tidak sempurna... sentiasa cuba untuk memperbaiki diri setiap hari... Lagi satu... satu tak layan cabaran atau tuduhan yang saya fikir agak 'bodoh'.. maaf agak kasar tapi itulah yang saya hadapi.. cabaran dan tuduhan sebegitu akan buat saya tergelak kecil.. semoga Tuhan bersihkan hati orang2 yang berkenaan dari sikap tersebut... saya tak meletakkan perasaan dengki yang teratas dalam carta saya ya.. harap maaf.. tu salah satu sikap yang boleh makan diri.. setiap orang diberi kelebihan tersendiri... apa yang anda ada mungkin tiada pada saya.. so, tak perlu la nak wujudkan perasaan tu dalam diri masing2.. saya cukup mudah.. jangan tanya saya kenapa saya tidak bercakap bila berada dalam satu2 keadaan yang tidak selesa.. sebab tu bila datang tuduhan tak berasas ni saya biarkan di angin lalu... itu hak anda untuk berkata-kata.. sampai satu masa jika maaf dipinta saya akan tetap maafkan cuma saya akan lebih berhati2 dengan manusia yang mempunyai sikap sebegini... jangan risau.. saya akan tetap maafkan walaupun kesalahan tu agak besar dan kadang boleh memalukan saya.. tugas saya hanya memaafkan.. bukan membenci... Kita manusia sentiasa diduga kan.. itu dugaan untuk saya... saya tak nak pemikiran dan tingkah laku saya dikawal oleh orang lain... biarlah dibawah kawalan saya sendiri tanpa pengaruh daripada sesiapa.. I have my own GOAL... jangan tanya pulak apa goal tu.. biar ia hanya terpahat dalam hati.. Am waiting for a miracle.. when it come, I will be the happiest person in the world.. and I will thanks to You first.. ALLAH.. Dengan sabar menunggu dan semoga ia akan datang juga suatu hari nanti.. saya tak pernah jemu menunggu keajaiban tersebut.. biar jauh disudut hati ada rasa terkilan, namun akan sedaya upaya saya cuba untuk padamkan... biar kabur asal masih bertapak dirumput Mu yang hijau.. biar masih buntu kerana saya tahu ADA YANG MENDENGAR KELUH RESAH DIHATI SAYA... biar ada yang mengata tapi saya tahu masih ADA YANG MENYAYANGI SAYA.. biarlah kerana buat masa ini saya masih bersyukur dan akan terus bersyukur dengan apa yang diberikan... setiap hari sentiasa mengajar hati untuk REDHA dan TERIMA apa sahaja dengan TENANG... setiap hari juga saya cuba untuk membina JIWA supaya lebih KENTAL... cuba untuk tidak melihat TEKANAN HIDUP sebagai satu ANCAMAN kepada diri sendiri... saya akan anggap itu sebagai satu latihan hidup dalam menghadapi segala ujian dan dugaan... BERSEDIA DENGAN SEGALA KEMUNGKINAN... ok guys... love u all.. anda sumber inspirasi saya dan saya akan cuba untuk menginspirasikan orang lain dengan apa yang saya lakukan, InsyaAllah... daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....






Friday, June 8, 2012

Bicara dari hati...

Salam buat semua... Jumaat yang mulia menjelma lagi.. dan ini bermakna setiap hari kita menghitung waktu ke hujung kehidupan... tanpa kita sedar setiap hari usia kita bertambah.. setiap hari juga kita dekat dengan MATI... setiap hari juga kita mungkin akan berpisah dengan orang kita sayang... semuanya hanya pinjaman pada kita untuk merasai nikmat hidup.. samada kita bersyukur atau tidak dengan nikmat Nya.. terlalu besar dan terlalu luas untuk kita hitung... Ok lah... How's your week? Mine? Semua ok dan berjalan lancar, alhamdulillah.. hidup bertambah bagus.. dan beberapa hari yang lepas saya dan suami menyambut ulangtahun perkahwinan kami yang kedua.. alhamdulillah sudah 2 tahun walaupun masih tiada tawa dan tangis si kecil.. kami menjalani hidup seperti biasa walau tanpa anugerah Tuhan itu.. mengambilnya dari sudut positif.. Tuhan Maha Mengetahui tentang segala sesuatu.. baik buruk untuk hamba Nya.. kami enjoy dengan hidup sekarang.. dan alhamdulillah juga aku sendiri pun sudah makin positif.. jika dulu soalan sensitif akan membuatkan aku sedikit moody tapi sekarang tidak.. TERIMA KASIH TUHAN atas anugerah perasaan yang aku sendiri tak sedar bila ia wujud dalam diri.. syukur sangat.. aku gembira dengan setiap kelahiran baru dari hasil perkahwinan rakan2 disekelilingku.. doaku agar anak itu mampu untuk membuatkan semua orang tersenyum.. menjadi insan yang terbaik untuk diri sendiri, keluarga dan masyarakat... menjadi anak yang soleh dan solehah.. Insyaallah.. Sharing few photos of mine ... A woman doesn't need a perfect man...she just needs a special guy who can accept her the way she is and make her feel special.... OK semua.. jumpa lagi ... insyaallah jika masih diberi umur yang panjang... daaaaaaaaaaaaa






Thursday, June 7, 2012

Andai suatu hari nanti ada yang terluka...

Salam buat semua... Setiap hari bangun dari tidur, satu perkara yang aku sematkan dalam pemikiran.. sentiasa berfikiran positif dan senyum.. Sentiasa cuba menjadi yang terbaik untuk semua orang.. memang hidup kita tidak sempurna kerana antara kita saling melengkapi.. Pernahkah kita terfikir bahawa kita kadang kala menjadi sumber inspirasi untuk orang lain tanpa kita sedari pun?? Saya pun tak sangka ada orang terinspirasi dengan saya.. mintak jauh perasaan bangga dan riak.. tidak pernah pun meminta anda terinspirasi dengan apa yang saya lakukan.. saya bukan orangnya.. perjalanan saya pun masih ada yang tak betul.. Prof. Dr Muhaya Inspirasi saya.. kesungguhan dia dan keikhlasan Prof sentiasa menyentuh hati naluri saya.. segala indah setiap kali melihat dia bercakap dan melihat apa yang dia buat walaupun dari jauh.. Jadi saya bukan orangnya.. namun saya akan terus positif dan menyalurkan perasaan positif itu kepada mereka yang ada disekitar saya.. bohong kalau saya katakan saya tidak pernah bermasalah.. senyuman adalah pengubat segalanya.. tidak perlu untuk kita canangkan segala rasa dihati agar semua orang tahu dan memberi simpati pada kita.. saya bukan begitu.. cukup saya dengan Tuhan je yang tahu segala rasa yang ada dalam diri.. Pernah ada yang mengatakan saya seperti tidak pernah berada dalam kedukaan atau kesedihan.. sama sekali TIDAK.. saya hanya manusia biasa.. sedih dan duka itu adalah perasaan yang sememangnya akan sentiasa hadir dalam perjalanan hidup saya.. senyum dan tawa saya adalah satu terapi untuk diri saya sendiri.. Dari dulu lagi saya sedaya upaya cuba untuk menggembirakan semua orang terutamanya orang yang sentiasa bersama saya susah dan senang.. orang yang sentiasa mendorong saya untuk memperbaiki diri.. dan orang yang paling saya sayang DUNIA & AKHIRAT.. salah seorang adalah IBU saya.. mengandung dan melahirkan saya.. sentiasa mendoakan kejayaan saya.. menjadi teman setia saya sehingga kini.. kongsi suka duka bersama.. dan dikala ini bila bercerita tentang dia, hati saya sayu dan air mata saya bergenang.. sebab dia terlalu dekat walaupun tidak sentiasa di depan mata saya.. saya pernah lukakan hati dia suatu ketika dahulu.. kesalahan yang paling BODOH pernah saya lakukan... namun dia tetap sentiasa hadir memberi saya semangat.. maafkan anakmu ini kerana pernah membuatkan kau terluka... terima kasih kerana sentiasa memberi ruang dan peluang untuk memperbaiki keadaan dan kesalahan.. LOVE U MOM.. FOREVER & EVER.. Dari situ saya belajar.. sentiasa memberi ruang dan peluang pada semua yang ingin membetulkan kesalahan yang dilakukan.. Dia yang Maha Mencipta pun memberi kita peluang untuk memperbaiki kesilapan.. dan saya merasakan saya antara insan yang Tuhan pilih untuk terus berada di sini.. dalam kerjaya ini.. membantu sesiapa sahaja yang memerlukan.. TERIMA KASIH TUHAN ATAS ANUGERAH YANG KAU KURNIAKAN PADAKU... Kadang2 tertanya2 sendiri dari mana datangnya kekuatan dalaman ni.. semua kuasa Tuhan kan... Dia Maha Berkuasa untuk melakukan apa sahaja... Perjalanan hidup kita masih jauh.. kalau masih dipanjangkan usia.. laluan hidup tak semudah yang disangka.. jangan terlalu mengambil mudah tentang sesuatu perkara.. jika terjatuh cuba untuk bangkit kembali.. jadikan kesilapan dulu sabagai satu pengalaman hidup dalam kita berjalan menuju ke penghujung jalan... jangan sesekali kita sesali apa yang telah berlaku sebaliknya cuba untuk redha.. Tuhan tidak akan menurunkan dugaan dan ujian kepada hamba Nya yang tak mampu untuk berhadapan dengan ujian dan dugaan tersebut.. Percayalah.. pasti ada hikmah berlakunya sesuatu perkara itu.. setiap sesuatu itu pasti MANIS akhirnya... Lain benar coretan hari ni kan..? Entahlah.. bagai ada satu rasa dalam diri yang sukar untuk diekspresikan pada semua.. Saya cuma bersyukur kalau ini adalah laluan saya.. Saya REDHA dan terima segalanya dengan hati yang lapang.. Tuhan dah menyusun segalanya untuk kita... Laluilah dengan tenang dan tabah.. Percaya dan yakin pada diri sendiri.. Ok u alllzzzzzzzz... saya sekadar berkongsi... segalanya terpulang pada diri sendiri.. sampai ketemu lagi... daaaaaaaaaaa....






Monday, June 4, 2012

ISNIN yang buat aku tersenyum...

Salam buat semua ... Am back after 2 days on 'holidays' .. konon je la.. padahal cuti weekend je.. hehehe This is not the new Me.. masih sama.. loyar buruk dan suka gelak... ;) jangan la buat aye ni tergelak besau.. burok la.. huhuhu... hari dah dengar citer lawak from my beloved Mom.. thanks MOM.. always make me SMILE & LAUGH.. bila gelak besau ni meme tak ingat dunia la wei.. lepas tu istighfar balik.. astaghfirullahal'azim.. korang tolong la jangan buat lawak yang tak masuk akal yang boleh buat sampai urat perut ni hampir la nak putus.. haish.. notti ni... apapun lawak anda telah menceriakan hari aye hari ini.. TQ ya.. tu sebab bila kenal ramai orang kita boleh tengok macam2 hal dan kerenah manusia.. dan sebab tu jugak la saya seronok dengan kerja saya sekarang.. saya boleh kenal ramai orang dari merata tempat seluruh Malaysia.. banyak yang boleh kita dengar.. share pengalaman dari orang lain.. adab dan budaya kita kadang tak sama walaupun serupa.. hihihi.. paham idak ni?? Stop jap ek.... (to be cont.) Terhenti seketika menulis blog ni.. bantu 'anak2' buat folio kerja kursus geografi.. teringat pulak zaman sekolah dulu.. bila naik form 3 je sibuk dengan kerja kursus.. dgn kertas macam2 corak & warna.. tak mau kalah sebab nak markah tinggi ;) .. hehehe.. rasa muda 10 tahun la pulak... zaman sekolah yang best walaupun kadang rasa cam terkongkong jugak.. tak lepas nak pergi mana pun.. masa stayback kat sekolah utk study group je la rasa bebas sikit.. yang lain2 harap maaf ya.. penat dgn kelas tambahan & tuisyen.. sampai malam buat homework pulak.. awal pagi dikejutkan utk study.. rasa cam padat pun ya jugak.. ni bukan merungut tau tapi sharing kisah zaman sekolah.. akui memang tak pandai naik pengangkutan awam sebab nak kemana2 pun dihantar oleh ma & abah... sorry la kalau setakat nak keluar lepak2 dengan kawan sekolah.. huhu.. teringat cerita konon nak keluar jalan dgn kawan.. masa tu my mom yang hantar kat pekan kota bharu.. dalam kepala ni punya macam2 fikir... betul2 nak spent time with buddies.. ingatkan my mom saja la park kereta kat berhampiran situ sebabkan nak turunkan aye.. rupanya tidak... dia pun nak ke tempat yang sama.. tak syoknyaaaaaaaaaaaaaaa masa tu.. rasa cam terikat la pulak.. tak boleh nak huha huha dgn buddies.. 2 kali terserempak.. then tak keluar lama2 la.. masa tu rasa macam kena kawalan ketat je.. huhuhu.. tapi bila dah besar ni fikir balik.. ada rasionalnya parents aye buat cam tu.. sebab aye ni pompuan.. so tak leh la ligat sangat.. tapi apapun terima kasih utk mereka berdua.. sentiasa mencukupkan keperluan zaman kecilku sehinggalah aku bergelar isteri... cukup sempurna.. tak mampu untuk aye bayar balik semua tu.. Tiba2 teringat satu kisah ni.. masa tu memang dilarang keras menonton tv sebab dah masuk musim exam... kami adik beradik memang tak berani la nak tgk tv tanpa kebenaran.. huhuhu... tapi kadang tu kalau ma & abah dua2 keluar curi2 tgk jugak (huhuhu.. kantoi lak.. sorry ek).. bunyi je kereta masuk kawasan rumah, kami mcm lipas kudung la off tv then masuk bilik masing2.. konon2 study la.. hehehehe... tu satu hal.. kisah aku ni best jugak.. sampai sekarang duk ingat.. bila pergi sekolah kawan2 duk cerita ada citer best la malam tu.. neglish movie.. tentang kisah seorang anak yang tak pernah jumpa ibu dia.. then ada fairy tale datang utk tunaikan permintaan dia.. so aku cuba fikir la nak cari jalan camana nak nonton tv malam tu.. balik rumah buat la rayuan kat my mom.. buat muka seposen yg tak laku nak beli.. hahaha.. tak layan jugak rupanya... sedih la rasa hati... tapi dapat jugak la tgk sekejap.. tu pun setelah rayuan dipertimbangkan... mesti korang tak pernah kena cam ni kan.. Oklah.. penat jari plak duk taip banyak2 ni... hihihi... samapai ketemu lagi... daaaaaaaaaaaaaa






Friday, June 1, 2012

Jumaat yang INDAH...

Salam buat semua... Jumaat, penghulu segala hari kembali menjengah kita lagi... tanpa pernah jemu.. Untuk weekend ni tak adalah update untuk blog ni sebab balik Kedah... ada kenduri.. Next week anivesary... kali ni nak buat2 lupa la.. hehehe... genap 2 tahun usia perkahwinan tapi masih belum dikurniakan cahayamata... Tuhan belum mengizinkan dan pastinya ada sebab kenapa semua ni berlaku.. Kerja Tuhan tiada yang tak sempurna... Alhamdulillah setakat ini semuanya lancar walaupun ada yang kurang.. tetap masih mampu untuk jalani hidup seperti biasa.. itu bukan sebab untuk rosaknya sebuah hubungan.. Bersangka baik juga dengan dugaan tuhan.. itu yang dilakukan sehingga kini... Sekarang dalam proses nak sambung balik novel yang baru masuk bab 5.. hihihi.. ketandusan idea tapi tetap kena teruskan.. come on.. I know I can do it... huhuhu.. Oklah.. nak stop dulu.. siap utk meeting yang tak tahu habis pukul berapa petang ni.. then after meeting terus balik Kedah.. daaaaaaaaaaaaaaa.. Love, ME..