Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

About Me

My photo

Teruskan perjalanan yg penuh liku. Tanpa cabaran kita takkan matang tanpa dugaan kita takkan berwaspada. Sentiasa yakin dan ikhlas dalam apa jua yg dilakukan

Sunday, October 7, 2012

Kek Lapis Cheese Persona

Salam buat semua...

Seperti yang dijanjikan saya share la resepi ni ya... this is my 1st time buat kek ni... am not really good in doing this tapi seperti yang pernah dikatakan sebelum ni, my new hobby ;)

Buat kawan2 yang minta resepi tu, actually u all boleh google je untuk resepi ni... saya pun ambik dari blog kawan ... http://mylovelyfamily-ana.blogspot.com/search/label/kek%20lapis%20cheese%20persona klik je link ni kalau rasa nak lagi yakin ya... hehehe

Bahan2nya

Bahan a

Biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g, x kisahla jenama apa.. aku pakai jenama tesco je...

500 ml susu segar,dipanaskan

Bahan b

500 g cheese cream (tapi aku guna Tartura cream cheese)

10 ml susu segar

1/2 cawan gula halus

kalau boleh korang pakai la loyang jenis loose ya... itu kata tok guru ku Pn Ana http://mylovelyfamily-ana.blogspot.com/

loyang tu kalau rajin lapik la baking paper tp aku x lapik pon.. hehehe

Cara2


Bahan b

pukul gula n cheese cream smpai kembang ya (jgn sampai mati pulak... hahaha)


masukkan susu sikit2.. bagi sebati

dah sebati letak tepi dulu

Bahan a

susu tu  panas kan dulu.. tapi aku buat suam2 je

ambik biskut marie tu celup n susun dlm loyang satu demi satu..


next step..

lpas susun biskut selapis tu, ko ambik cream cheese yg dah sebati tadi n sapu atas utk lapisan pertama.. 

korang ulang la yg sama smpai la habis...





tapi kan antara lapisan tu aku letak serbuk coklat.. ala2 tiramisu gitu.. hehehe

aku mix dgn biskut oreo yg aku blend kering..

kiranya lepas korang letak cream.. 

aku tabur or lebih sesuai dipanggil ayak la... korang buat setiap lapis slps letak cream cheese

sprt yg korang tgk kat bawah ni, atas sekali tu aku tabur nak habiskan oreo n serbuk koko... yg nampak 

cam putih2 tu aku tabur serbuk badam... kebetulan ada aku tambah je la.. tak nak letak pun x pe...




dah siap tu masuk la peti ais selama 4-5 jam.. bagi dai rehat n sejukkan diri.. :)




tadaaaaaaaaaaaaaa.... inilah hasilnya yang aku buat... korang boleh buat lagi cantik dari ni ya...



atas tu aku memandai je latak whipping cream.. aku putar bersama sedikit gula.. then pakai la piping.. ada beri kering aku letak je kat atas tu.. hehehe..

demikian sahaja persembahan utk kali ni.. wahhhhhh... cam buat presentation plak rasanya
ok la geng.. selamat mencuba ya.. kalau tak jadi jangan salahkan saya ya... hehehe

Sampai ketemu lagi... daaaaaaaaaaaaa

From Taiping with Love,
ME

Saturday, October 6, 2012

Saya dan hobi baru...

Salam buat semua...

Entah apa2 je rasanya tajuk tu tapi itulah realitinya... mesti ada yg akan cakap 'poyo' kan.. hehehe... tak pe saya terima je... I JUST BE MYSELF...

Tapi kan sebenarnya la kan.. banyak pulak kan ni.. actually dah lama tak buat2 kek ni... mula dengan buat kek utk harijadi cik abang je pertengahan September lepas.. then terus menjadi2 lak... tak pe la kan.. bukan buat jahat pun.. buat benda baik.. buat benda makan utk kenyangkan perut.. ok la tu..

Buat saing2 ku (kawan2 dalam bahasa melayu standard... saing tu bahasa Kelate.. banggo jjadi anok Kelate.. iklan jap ek.. hehehe) jangan la mintak aku buat.. siap suruh buat masa reunion tu.. aku tak sanggup la.. blm pro lagi ni.. baru merangkak.. kalau dah elok jalan nanti aku buat ek.. tapi susah la kita2 semua nak jumpa.. kena set time betul2... semua bz dgn keje n anak2..(bagi yg ada anak la... bagi yg x de anak cam aku ni bz ngan keje je ya.. :p )

Adik kesayanganku Piqah n adik iparku dah mintak utk aku buat lak raya haji ni.. huhuhu.. menakutkan plak.. takut tak jadi je... kalau kek tu x jadi jgn marah akak ya adik2...

Buat kawan2 yg nak resepi nanti saya kongsikan dalam next post ya...

Nite2 semua... From Taiping With Love :)