Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

About Me

My photo

Teruskan perjalanan yg penuh liku. Tanpa cabaran kita takkan matang tanpa dugaan kita takkan berwaspada. Sentiasa yakin dan ikhlas dalam apa jua yg dilakukan

Friday, August 30, 2013

Musibah dan ujian tanda kasih sayang Allah...

Salam buat semua...

Sudah beberapa hari tidak meng'update' blog.. sibuk sangat dengan urusan dunia.. tapi dalam masa sibuk dengan urusan dunia, Tuhan datangkan peringatan supaya ingat kepada Nya..

Musibah datang untuk menguji sejauh mana ketahanan iman kita.. berhadapan dengan ujian dengan hati yg redha.. bersifat terbuka dan sentiasa bersangka baik pada ALLAH.. Ya.. aku dan suami anggap Allah sayangkan kami sebab tu dia datangkan ujian sekecil ini untuk kami sentiasa ingat pada Nya..

Pada malam 27 Ogos, aku dan suami sama2 turun padang untuk satu kes 'besar'.. rakan2 setugas lain pun ada sama... so balik dalam pukul 11 lebih la... masa tu tidak langsung terdetik dalam hati akan berlaku apa2 dalam tempoh beberapa jam..  lepas solat isyak aku terus tidur sebab terlalu penat dgn tugas seharian.. en suami masih berjaga menyiapkan tugasan sehingga jam 12 lebih.. dia ada cakap ada terdengar bunyi aneh di luar kediaman so dia nyalakan lampu balkoni dan tengok kot2 ada apa2 yg mencurigakan.. sejak2 rumah kena pecah masuk lebih kurang 2 bulan lepas, kami seakan lebih alert, dan selebihnya aku yg agak fobia kalau bersendirian.. lebih perfectionist dgn susun atur dalam rumah supaya aku alert dgn perubahan setiap peralatan rumah.. Setelah memastikan tiada apa yg mencurigakan, suami kembali ke dalam rumah dan meneruskan kerja seperti biasa laa...

Keesokan harinya pada 28 Ogos, seperti biasa aku dan suami bersiap utk ke tempat bertugas.. Seperti biasa la, pagi2 aku siapkan sarapan dan sidai kain di ampaian.. masa tu masih belum perasan akan sesuatu yang berlaku.. Selepas selesai semua tugas di rumah, aku gerak ke tempat kerja.. masa tu aku masih belum perasan sehinggalah suami aku call dan bertanya 'sayang ada nampak motor abang tak?'.. Aikkkk... motor? soalan ni gagal untuk aku jawab dengan ayat penyata sebaliknya aku jawab dengan soalan balik 'motor abang tak de ke bawah garaj tu?' Dah sudah.. mana pulak perginya... malam tadi elok je parking sebelah kereta aku.. masa masuk kereta nak ke pejabat, aku tak perasan pulak motor tak de sebelah.. Ya Allah.. memang sah kena curi dan suami aku beranggapan ada kaitan dengan kes 'besar' malam tadi.. So dalam keadaan yg masih terkejut, suami ditemani rakan ke balai polis untuk buat report..

Bukan tidak terkilan, memang ada sedikit kesan dihati tapi rezeki Tuhan dah tetapkan.. ada rakan setugas bertanya.. 'Puan Wan mcm tak sedih je motor Cikgu Din kena curi?' dengan tersenyum aku menjawab 'Rezeki Tuhan yg tentukan.. kalau betul ia masih rezeki kami, pasti ia akan kembali.. kalau tak mmg ia bukan rezeki kami.. Redha je la..' Takkan la nak meratap kot kan.. Hahaha... Yg kami risaukan hanyalah keselamatan.. sebab dah dua kali kes berlaku ke atas kami kat sini.. aku sendiri akui memang agak sedikit takut nak keluar malam.. dulu rasa takut tu tak de sangat tapi bila dah macam2 hal ni aku lebih berhati2.. harap perasaan fonia tu akan hilang sikit2..

Ada jugak la mengadu kat my mom tentang hal ni.. luahan hati, rasa macam nak keluar cari rumah lain tapi abah keras2 menolak sebab dia risaukan aku dan suami.. katanya, 'abah n ma jauh.. risau kalau apa2 hal berlaku sebab nak tolong susah..' abah suruh aku bertahan dan stay je kat kediaman rasmi tu dulu.. abah suruh lebih fikirkan keselamatan diri sebab risau kalau yang berkenaan aim aku bila berada kat luar.. sayu je suara abah bila dia call aku.. my mom la inform hal ni kat abah.. dalam dia duk sibuk dgn projek, dia call aku berpesan2 ttg keselamatan.. aku dapat rasa dia risaukan aku.. Thanks abah.. :'( Aku akan cuba bertahan dan stay di kediaman rasmi ni tapi tak tahu sampai bila laaaa...

Thanks jugak kepada rakan2 setugas yg banyak membantu menghebahkan tentang berita ni kpd rakan2 yg lain untuk mohon pertolongan.. Jasa kalian amat dihargai.. masa ni kita nampak betapa kuatnya ikatan kami rakan sekerja dalam memberikan bantuan.. terharu sangat2... so rasa tak keseorangan di rantau orang.. :)

Hari ni family aku dari Kelantan akan datang.. yang sedihnya, abah tak dapat join.. aku tahu dia yang beria2 benar nak datang sejak aku admit kat wad kecemasan hari tu.. tapi last2 minute dia kena handle projek pulak.. alahai.. kesian pulak kat abah.. aku siap cakap kat my mom 'bagi nombor phone boss abah, meh nak call bgtau suruh bagi cuti kat abah..suruh orang lain handle la projek tu..' Ma gelak je bila aku cakap mcm tu.. Aku geram sebenarnya.. sejak sebelum raya lagi abah duk sibuk dengan projek tu.. sehari sebelum raya baru boleh cuti.. sian abah... dia sepatutnya lebih banyak rehat dari duk hadap projek2 tu...

Oooppsss... terbebel pulak.. ok lah.. nak solat zohor dan rehat jap sebelum masuk keje balik jam 2.45 petang... Ada masa kita jumpa lagi.. Daaaaaaaaaaaaaaaaaa...

Love,
ME

Tuesday, August 27, 2013

Kerja menimbun.. tulunnnnnnnn

Salam buat semua..

Tetiba jekk... Hari ni hari apa ekk? Alahaiii.. Syndrome demam majlis raya sudah datang sampai terlupa hari.. Kekekekek...

1,2,3.. haaaaaa.. ada 3 'buah' keje lagi tak settle.. kikikik.. penjodoh bilangan tu salah ya.. jgn diikut...
So nak release jap supaya otak tak membeku teruk, makanya update blog la ya.. bot only me yang kena syndrome demam majlis raya ni.. ada la beberapa orang lagi yg tak menang tangan supaya majlis berjalan dgn sempurna dan lancar mengikut perancangan asal.. we love to entertain our guests.. tapi kami kena pening kepala selama sebulan lebih dulu.. yang paling akan pening kepala adalah boss besau la.. tapi boss besau tetap cool jekk..

Duk merapu bukan2 dah ni.. hahaha... ok la.. nak sambung keje sebelum virus M menyerang.. huhuhu..
Daaaaaaaaaaaaa...

Love,
ME

Monday, August 26, 2013

Better late than never :)

Salam buat semua..

Sejak2 masuk sepital ni perut dan demand macam2.. dah tu cepat pulak kebuluran... alahaiiiiii... biasanya kalau dah breakfast kat rumah memang tahan sampai tengahari.. tapi hari ni kena cari roti supaya perut tak menyanyi lagu rock kapak.. hahahaha.. nasib la kat workplace ada pengeluaran produk roti.. makanya menapak la ke bengkel roti untuk membeli roti sebagai alas perut.. alas perut la sangat.. hehehe.. Sebenarnya tu nak iklan produk keluaran bengkel roti di SEKOLAH TUNAS BAKTI TAIPING, PERAK.. Tempat saya bertugas :) Hehehe...

Saya dah mula ber'supplement'.. Anda bila lagi.. Jom jaga kesihatan.. Both of us, me n my hubby dah sepakat untuk ambil full supplement.. sebelum ni just vitamin c sahaja tapi kali ni sebelah pagi hampir 15 biji pil di telan.. kena set kan fikiran utk istiqamah.. hehehe.. dah terlewat? oh.. not for me.. BETTER LATE THAN NEVER.. kan kan kan.. so bagi yang masih belum bersupplement tu boleh la mula.. tak perlu berkira sangat untuk berhabis pada kesihatan diri.. Tuhan pinjamkan tubuh badan ni so kena jaga elok2 ya.. tak de jual spare part kat kedai... BAGI YANG BERMINAT TU BOLEH LA CALLING2 I UNTUK KHIDMAT NASIHAT.. :) saya pun masih berguru tentang segala jenis supplement ni.. JOM KITA SAMA2 JAGA KESIHATAN.. Soal mati tu rahsia Tuhan tapi sementara kita hidup kita sama2 jaga apa yg dipinjamkan pada kita ya :)


Bila kita sihat, insyaallah akan lancar aktiviti harian kita... Kena ikhtiar bukan duduk saja ya mengharapkan semuanya ok.. Korban sikit untuk kesihatan.. Kalau kita boleh tutup mata nak beli branded things (handbag, barang kemas, make up etc yg relate dgn kaum hawa la kan... ) apa kata kali ni kita berlapang dada beli makanan kesihatan.. bukan untuk orang lain tapi utk kita jugak kan.. :)

Let's Creating Healthier Lives with SHAKLEE!!!


OK lah.. nak check video yang shoot pagi tadi untuk hantar bahagian editing... jadi director part time.. hehehe.. keje mesti fleksibel.. mesti multi tasking.. yang penting jangan berkira baru kita seronok bekerja.. 
Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

Love,
ME


Sunday, August 25, 2013

Mimpi Ngeri

Salam buat semua...

Mimpi ngeri?? Ya, memang ngeri.. Tapi mimpi ni bukan masa tidur tapi masa mata celik ya.. Hehehe

Kisahnya Jumaat lepas tapi baru hari ni nak karang mengarang sebab 2 hari kat Ampang menjengah ibu mertuaku dan abang ipar serta keluarga... So tak ada kesempatan sebab sibuk dengan anak2 buah yang tengah lasak.. All boyssss...

Jumaat lepas bersamaan 23 Ogos 2013 jam lebih kurang 6 petang, aku dikejarkan ke wad kecemasan Hospital Taiping.. Sebelum tu jam 5.20 petang ke Klinik Majid untuk dapatkan rawatan tapi punyalah servis 'terbaik' sehingga terpaksa menunggu 20 minit untuk berjumpa doktor.. itupun tak dapat jumpa doktor langsung sebabnya.. nasihat ikhlas, doktor sila utamakan patient dari bisnes lain ya.. lepas tu tak pasal2 en suami bebel kat kaunter.. en suami bukan jenis macam tu tapi sebab tak tahan dengan kerenah mcm tu dia bebel kat kaunter.. lepas tu terus gerak ke wad kecemasan sebab aku dah tak tahan sakit sangat dah... 

Kebetulan hari tu aku dalam proses dah habiskan puasa sunat 6 utk hari ke 5.. Sahur mcm biasa.. tapi entah mcmana hari tu perut rasa lain sgt2.. masa kat tempat kerja lagi sakit tapi rasanya masa tu sakit masih boleh tahan.. Tiba2 terus jadi cramp dan menyucuk2.. sakit yang amat sangat.. Tuhan je yg tahu kesakitan tu.. lepas daftar kat kecemasan terus masuk zon kuning dan baring kat katil wad.. bila doktor check tekanan darah, tekanan tinggi sangat... 174/120... mak aiiiii.. tak pernah lagi tekanan darah aku mcm tu.. biasanya aku memang akan check tekanan darah setiap 3 bulan.. dan tekanan biasa adalah 120/80.. itu normal bagi aku... check kali kedua tekanan masih sama.. check kali ketiga 156/105.. doktor kata masih tinggi.. terus2an aku ditanya samaada aku pasti sebelum ni ada tekanan darah tinggi atau tak.. so aku bgtau la tak de sbb tu bukan bacaan biasa tekanan darah aku.. alahaiiii.. penyakit apa pulak ni.. sudahnya kena ambik darah pulak takut ada masalah lain.. kencing manis pun check jugak.. tapi normal la bacaannya.. 5 je.. masa nak ambik darah ni la aku menangis tak berlagu.. yg mengalir airmata je.. suara tak keluar langsung... sakit gilaaaaaaa... dah la aku ni spesis susah nak cari urat kat tangan bila nak cucuk jarum utk ambik darah.. tapi jarum kali ni lebih menyakitkan dari biasa... biar apa doktor n nurse nak cakap bila air mata aku mengalir.. orang mungkin akan kata mcm budak2 tapi aku yg rasa sakitnya.. dah la sakit dalam perut tak hilang lagi.. tambah pulak sakit cucuk jarum pulak.. Subhanallah... tak terungkap dengan kata2 kesakitan tu.. 

Dalam masa tahan kat wad tu, my mom pulak call.. so tak pasal2 family aku tahu aku masuk wad.. kecemasan je pun.. abah siap nak datang Taiping lagi.. aku tahan kata tak perlu sebab tak teruk sangat pun.. kalau tak memang 3 beranak termasuk adik bongsu aku gerak ke Taiping la.. aku tak teruk so tak perlu datang pun.. Ibu mertua ku pun call sebab dah janji dengan dia nak turun KL lepas habis kerja.. Dia call tanya dah gerak ke KL ke belum.. Huhuhu.. Bila dah jadi macam tu, operator yang menjawab call adalah en suami la... so dia jelaskan semua a to z.. ikutkan aku memang tak nak diaorang tahu pun aku masuk wad.. sebab bagi aku tak serius mana pun....


inilah benda yg menyakitkan... masa ni baru lepas sister cucuk ubat tahan sakit.. sebelum tu nurse lelaki yg ambik darah.. nasib baik sekali cucuk je

selepas cabut segala jenis alat, ini pulak yg kena tampal.. hehehe.. ada cerita lawak yg buat doktor pun gelak masa ni :)

Aku ditahan di wad sehingga jam 8 malam.. Oleh kerana tak tahan duk wad, aku panggil sister yang rawat aku supaya tanya doktor berapa lama lagi aku kena baring kat katil tu.. sungguh rasa nak balik rumah sgt2.. tak selesa..  en suami dah diarahkan tunggu di luar sementara aku dirawat.. lagi la aku rasa tak de kekuatan diri sebab pemberi semangat dah kena keluar... aku ni bukan apa, kiri, depan semua yang sakit teruk.. semua duk terjerit2.. so aku agak down sikit.. orang lain sakit lagi teruk.. aku memang tak boleh duk situ lama2..  AKU NAK BALIKKKKKKKKKKKKKKK!!!! 

Selepas dimaklumkan oleh sister, doktor datang ke katil aku... doktor senyum je.. 'awak dah ok ke ni.. (sebab masa tu aku dah siap bersila atas katil.. hahahaha).. dah tak sakit ke perut tu.. tekanan darah awak tinggi lagi.. keputusan ujian darah tak keluar lagi..'.. dengan selambanya aku jawab 'saya dah ok doktor.. dah boleh balik ke?" hahahaha... nampak sangat nak balik.. doktor gelak je... 'betul dah ok ni?' aku angguk semangat.. memang betul tak sakit dah.. sebab aku dah boleh terlena sekejap penangan ubat yang dicucuk tu.. ikut doktor ada sebut nak masuk air sekali..  OH TIDAKKKKK!!! AKU TAK NAKKKKKKKKKKKKKK! Tapi nasib baik doktor check final dia kata 'ok.. saya benarkan awak balik.. tapi kalau ujian darah tu ada masalah saya akan call awak balik dan kena admit ward..' Gulppp.. tertelan air liur den.. insyaallah ok kot.. aku mmg tak nak masuk wad.. oh lupa nak bgtau.. masa mula2 aku tanya sister berapa lama aku kena tahan, sister tu tak semena2 naikkan pagar katil aku.. hahahaha... sah2 dia takut aku lari keluar wad ni... lepas doktor dah sign semua dokumen berkaitan baru la sister tu turunkan pagar katil tu.. kalau suruh aku buat sendiri memang aku tak pandai lah.. silap2 aku lompat turun je.. huhuhuhu... masa dapat jejak kaki kat lantai tu hanya tuhan je tahu betapa berbunganya hati bila dapat balik rumah... hilang segala sakit termasuklah sakit semasa sister nak keluarkan jarum tu dari tangan aku.. buatlah apa pun sister, asal boleh balik je.. yeayyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy... en suami tunggu depan wad tu.. aku dah senyum2.. dia pulak tanya 'sayang dah ok ke ni?' hahahaha.. 'ok dah bang.. nak balik' huhuhuhuhu...

Balik rumah mandi dan aku bersiap nak ke KL.. en suami kata 'kalau tak larat kita gerak pagi esok je la..' aku kata 'dah ok dah.. boleh je gerak malam ni'.. so sepanjang perjalanan ke KL aku banyak tutup mata dari buka mata.. hahahaha.. pening ubat tak habis lagi.. :) 

Ngeri tak mimpi ni??? Hahahaha... Ngeri bagi ku tapi mungkin tidak bagi orang lain.. So kawan2 semua, INGAT 5 SEBELUM 5... salah satunya sihat sebelum sakit... kita akan rasa nikmatnya sihat tu bila kita sakit.. 

Oklah.. nak rehat jap.. Lepas sampai dari KL tadi masih belum rehat... Kang sakit lagi.. Huhuhuhu... Daaaaaaaaaaaaaaaa...

Love,
ME

Thursday, August 22, 2013

Apabila demam selsema dan batuk melanda

Salam buat semua..

Uhuk uhuk.. gatai tekak chek... alahai.. seminggu dah demam dikala cuba utk habiskan puasa sunat 6.. ditambah pulak dengan kerja yang menimbum... dengan fail dimeja.. handycam ditangan... tak terkejar rasanya.. tapi sebab kecintaan tinggi pada kerja makanya digagahkan jua untuk redah semua tu dalam keadaan kesihatan yang tidak mengizinkan.. ada staf cakap 'kenapa puan tak cuti je.. kan tak sihat tu...' TQ ya atas keprihatinan.. sebab apa tak cuti?.. sebabnya kalau cuti otak duk fikir kerja yang terbengkalai so better masuk kerja :)

3rd September 2013, my workplace buat jamuan hari raya.. as ussual Dato' Pengarah memang turun la.. Tapi beza tahun ni Exco pun turun sama.. Alamak.. MC kena buat skrip bagus sikit la utk acara rasmi.. Sudah menolak tapi balik2 tgk nama naik jugak untuk Pengacara Majlis Rasmi.. Boss, saya nak pencen jadi MC.. nak jadi penyambut tetamu je boleh tak???? Boss tak layan pun.. Sian kat diri sendiri.. Maknanya selagi bertugas kat sini tak boleh lagi la nak pencen jadi MC..

Dalam duk demam ni, esok nak hingga habis weekend akan berada di KL.. Jalan2 tgk anak buah baru.. Muhammad Watiq Amsyar.. rindu nak cium baby.. wangiiiiiii.. I loikeeee :) Tunggu mak lang datang ya baby... Hehehe.. Sanggup jaga baby.. satu je tak sanggup bila baby 'uk uk'.. bab tu memang kalah ya.. so orang lain kena ambik alih... hehehehe...

Ok la.. mata dah bagi signal suruh tidur... esok nak bangun sahur puasa 6 utk hari yg ke 5... Sampai ketemu la... Daaaaaaaaaaaaaaa...

Love,
ME

Tuesday, August 20, 2013

Salam Aidilfitri.. Maaf zahir batin

Salam buat semua...

Masih belum terlambat rasanya untuk mengucapkan SALAM AIDILFITRI buat semua..
Tahun ni beraya kat KELATE.. BEST sgt2.. Riuh rendah rumah bukan sebab sibuk buat kerja tapi sibuk bergaduh dan menyakat.. Huhuhuhu.. Tambah pulak cucu tok ma n tok bah sorang ni aktif je duk berlari n bercakap bahasa 'german', lagi la riuh rendah... Ni lah budak hensem yang dimaksudkan





Yes.. he's cute... rindu kamu Wan Alif Firdaus... Bila la mak long nak ada 'budak kecik' sendiri ni ya?? 

Kemeriahan berganda bila dapat anak penakan baru belah Kedah.. Pun hero jugak.. **suka bau bay sbb wangi** (>.<) Gambar belum berkesempatan untuk snap.. Insyaallah this weekend turun KL akan snap gambar dengan izin ibu n ayah baby.. Hehehe...

Nak share few photos sepanjang raya kat KELATE.. tak banyak mana pun sebab tak sempat nak snap banyak.. Kalau tak nanti keje tak jalan ya...

Blue Theme for Raya this year.. From left my skinny sis Fiqah, my sis in law Anies dan ME

Blue Theme for Raya this year.. From left my skinny sis Fiqah, my sis in law Anies dan ME

Me and my lil sis Fiqah

Sorry.. kami lagi.. memey gila ambik gambar.. hehehe

dan lagi.... hehehehe

Me n my hubby yg cute 




anak sedaraku WAN ALIF FIRDAUS yg nakal n suka ckp bahasa 'german'... hihihi...

With his best fren.. tak lepas dari mulut...


With his mum.. Anies

With mak long yang comey.. ME




Sekian untuk gambar.. Hehehe.. Kerja tengah berlambak kat meja ni.. Dah la hujan n sejuk ni.. Rasa nak baring je atas fail2 ni.. Huhuhuhu...

Oklah.. Sampai ketemu lagi... Daaaaaaa...

Love,
ME







Thursday, August 1, 2013

FCC Raya Promotion

FCC Raya Promotion

1)      FCC Adorn Set :

• Look modest this coming Raya with FCC Adorn Set!
• Comprises of FCC NEW and HOT selling items at DISCOUNTED price!
• Here’s MORE!! For every purchase of FCC Adorn Set, get FCC Limited Edition Tote Bag* for FREE.
• PLUS take home FCC Limited Edition Money Packet*.
• We are VERY SURE it’s WORTH every penny spent!
Note:
• YOU may choose either one ONLY for item 1, 2 & 3 and YOU have the freedom to choose the color.
• It doesn’t come with any gift box. It’s all loose items.
• *while stocks last

PROMO DURATION: 1st JULY 2013 – 11th AUGUST 2013

2)      FCC Duit Raya Fever:

·         Turn your dreams into reality with FCC DUIT RAYA FEVER CONTEST!
·         WIN RM 1000 CASH GRAND PRIZE!! or 5 x RM 200 Consolation Prize
·         Terms & Conditions:
-          Open to ALL with ANY purchase of FCC Product at ANY participating FCC outlets nationwide which includes Retail Counter, Retail Partner & Online!
-          Valid for product purchase between 1st July 2013 to 4th August 2013 Only.
-          Not applicable for FCC Team.
-           
·         3 Easy Steps to WIN!:

Step 1           : Send us your Full Name, Contact No., Email, Blog (if any) & FB Name together with your proof of purchase (any kind of receipt) via PM to FCC FB Page: FCC (Farmasi Colour
                          Cosmetics)  or email it to marketing@naturalifesolution.com
Step 2           : Post a product review/testimony/comments/pictorial/video tutorial/etc on FCC product via FCC FB Page ONLY & SHARE your review to your family and friends.
                          The MORE effort to share, the CLOSER you are to WIN!! Make sure you tag FCC FB Page if you make a review in your personal blog.
Step 3           : Don’t forget to LIKE FCC FB Page: FCC (Farmasi Colour Cosmetics) & Follow FCC on Instagram : FCC Malaysia

YOU could be the WINNER of the RM 1000 CASH PRIZE!!              

CONTEST DURATION : 1st JULY 2013 – 4th  AUGUST 2013Winner will be announced by 12th August 2013.


Ask us for more info: 03-5191 1510/ 013-3834 522 / marketing@naturalifesolution.com


please link LIKE FCC Fan Page and share FCC Brand NEW Website: www.fcc.net.mywww.fcc.net.my & Follow us on Instagram : FCC Malaysia